Drie verdachten woningoverval met dodelijke afloop aangehouden in buitenland

donderdag 4 juni 2015

Winterswijk - Tijdens een internationale politieactie waarbij werd samengewerkt met de Russische, Franse, Moldavische en Italiaanse autoriteiten zijn in Frankrijk, Rusland en Moldavi drie mannen aangehouden op verdenking van het plegen van een woningoverval in Winterswijk op 2 juli 2014. Bij deze overval kwam de 52-jarige Erik te Selle om het leven.

Woensdagavond 2 juli 2014 werd een echtpaar in hun huis aan deGroenloseweg in Winterswijk overvallen. De vrouw werd door drie mannenovermeesterd, gekneveld en ze moest haar pas en pincode afgeven. Kort hiernavertrokken de mannen. Pas als agenten de omgeving uitkammen, vinden ze Te Selleonder een zeil op het terrein. De man bleek door geweld om het leven te zijngekomen.

De politie zette een groot rechercheteam op de zaak die allerleitechnische en tactische opsporingsmiddelen inzette. Ook zijn in het onderzoekbeelden getoond, ondermeer bij Opsporing Verzocht, van n van de verdachtenterwijl deze met de gestolen pinpas pinde, en beelden van de verdachten terwijlzij een winkeldiefstal pleegden op 30 juni in Winterswijk. Tijdens het onderzoekbleek, onder andere door het analyseren van telefoongegevens, dat er sprake wasvan mogelijk Moldavische verdachten. Intensieve samenwerking met de Moldavischepolitie en justitie heeft eerst geleid tot identificatie van de verdachten envervolgens tot het lokaliseren van de verdachten.

Afgelopen periode zijn de drie Moldavische verdachtenaangehouden.

Een 27-jarige man is op dinsdag 19 mei aangehouden in Frankrijk.Hij is deze week aan Nederland overgeleverd en zal vrijdag 5 juni bij derechter-commissaris worden voorgeleid.

En van de verdachten bleek in Rusland te verblijven. Deze28-jarige man wist de Russische politie op te sporen en op 22 mei aan te houden.Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft inmiddels een uitleveringsverzoekingediend bij de Russische autoriteiten, zodat hij in Nederland voor de rechtergebracht kan worden. De man bevindt zich in Rusland in de uitleveringsdetentie.Het kan enkele maanden duren voordat hij wordt uitgeleverd.

Een 28-jarige man is op 1 juni aangehouden in Moldavi. Moldavi levert geenonderdanen uit. De zaak tegen deze verdachte is om die reden recent - in deaanloop naar de aanhouding - overgedragen aan de Moldavische autoriteiten. Deverdachte bevindt zich in voorlopige hechtenis en zal worden vervolgd voor eenrechtbank in Moldavie. Alle resultaten van het Nederlandse onderzoek worden metMoldavi gedeeld en vice versa.

In het onderzoek zijn op 2 juni huiszoekingen gedaan in Moldavi(Varnita) en op 3 juni in Itali (Ancona). De zoeking in Itali vond plaatsomdat n van de verdachten hier kort na de overval enige tijd verbleef. In deafgelopen maanden zijn er door het rechercheteam en het Openbaar MinisterieOost-Nederland verschillende bezoeken gebracht aan Moldavi, Rusland en Italiom de samenwerking af te stemmen. Ook zijn de Moldavische politie en justitie opuitnodiging van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland in Nederland geweest. Desamenwerking is met alle landen zeer voorspoedig verlopen. De Nederlandseautoriteiten zijn daar zeer dankbaar voor.

De nabestaanden van de heer Te Selle zijn genformeerd over deaanhoudingen. Eerder zijn zij genformeerd over de ontwikkelingen in hetonderzoek en hebben zij ingestemd met een overdracht van strafvervolging van nverdachte aan Moldavi.

bron: politie.nl | Categorie: overval-beroving


2017 - StraatInfo.nl
Misdaad in Winterswijk | 112 alarmeringen Winterswijk | Goedkoop Tanken in Winterswijk | Supermarkten in Winterswijk | Weerbericht Winterswijk